Ulike helsefordeler knyttet til grønn te

Ulike helsefordeler knyttet til grønn te

På verdensbasis regnes te som den nest mest konsumerte drikken som drikkes på daglig basis, der den mest konsumerte drikken er vann. Storbritannia er det landet som drikker aller mest te, sammenlignet med resten av verden. Storbritannia er altså kjent for å være spesielt glad i te, i tillegg til blant annet scones og den typiske «english breakfast».

Det finnes flere ulike typer av te, men en ting alle typene har til felles er at de stammer fra den samme planten; Camellia Sinensis. En av te typene som er en av verdens mest kjente tetyper, er grønn te. Grønn te er spesielt kjent for sine mange helsefordeler.

Grønn te inneholder også diverse stoffer som sies å være bra for både kropp og sinn. Man finner også grønn te som en ingrediens i mange forskjellige skjønnhetsprodukter.

Kan virke forebyggende mot hudkreft

Det er flere studier som kan peke på en sammenheng mellom grønn te og forebyggelse av hudkreft. Grønn te inneholder blant annet polyfenoler og katekiner, så vell som et usedvanlig høyt innhold av antioksidanter. Antioksidanter har den egenskapen at molekylene bekjemper frie radikaler i kroppen vår.

Disse frie radikalene kan gjøre mye skade på vår generelle helse dersom nivået blir for høyt. Frie radikaler skader cellene i kroppen vår, og kan dermed være en utløsende årsak til hudkreft. På denne måten vil inntak av grønn te kunne bidra til å senke nivået av frie radikaler i kroppen, og dermed også virke forebyggende mot kreft.

Bra for hud og hår

Grønn te har mange gode fordeler som kan ha en sammenheng med flere helsefordeler, i tillegg til dette inneholder teen ingredienser som viser seg å ha en positiv effekt på både hud og hår. Teen kan også ha en forebyggende virkning mot å beskytte huden vår mot skadelige stråler fra solen, altså UV-stråler.

Grønn te har et høyt innhold av antioksidanter som både beskytter mot sollys, i tillegg til å bidra til å reparere skader som kommer av for mye soling. Dette er også med på å underbygge teorien om at grønn te faktisk virker forebyggende mot blant annet hudkreft.

Ung og frisk hud

En annen fordel som kan knyttes til inntak av grønn te, er at det kan forebygge mot aldring av huden vår. Det høye innholdet av antioksidanter bidrar til reparasjon av svake hudceller.

Dermed kan man anta at et moderat inntak av grønn te vil bidra til å reparere cellene våres og få huden til å se både yngre ut, samt mer fresh og frisk. Grønn te har også et naturlig innhold av diverse vitaminer, blant annet vitamin B2.

Denne typen vitamin har en svært positiv effekt på huden vår og den bidrar til å opprettholde, samt balansere, kollagennivået i huden vår. Ved å opprettholde kollagennivået kan man redusere rynker og andre linjer i ansiktet som typisk kommer frem etter hvert som vi blir eldre.

Rødheter og irritasjon i huden

En annen ingrediens i grønn te er polyfenoler. Polyfenoler har en positiv effekt når det kommer til å redusere blant annet rødheter og irritasjoner i huden vår. Grønn te har en beroligende effekt og teen kan også bidra til å minimere hevelse, lindre sår og solbrenthet.

Te
Grønn te forberedt av ung kvinne

Teen har mange antiflammatoriske egenskaper og brukes derfor ofte som en ingrediens i flere medisinske produkter som knyttes til diverse hudproblemer.

Grønn te har vist seg å ha en spesielt god virkning på hudproblemer som har symptomer som knyttes til kløe og irritasjon, et eksempel på en slik hudsykdom er psoriasis. Dette er en ganske vanlig hudsykdom som kan være svært smertefull og belastende, både fysisk og psykisk.

Grønn te mot kviser og akne

I tillegg til å ha en positiv og beroligende effekt på ulike hudsykdommer, har også grønn te egenskaper som har en positiv effekt på behandling av akne. Grønn te har et høyt innhold av polyfenoler, noe som bidrar til å redusere talgproduksjonen i huden vår. Dersom huden vår produserer overdrevent mye talg, vil det resultere i fet hud.

Fet hud fører ofte til kviser og akne og det kan være svært vanskelig å håndtere. Polyfenolene som man finner i grønn te bidrar også til å bekjempe blant annet infeksjoner eller sår i huden, noe som ofte er et resultat av alvorlig akne. Grønn te bidrar til å bekjempe bakterieveksten i huden og kan dermed bidra til renere hud og en mer balansert talgproduksjon.

Gir huden fukt

Grønn te har også et høyt innhold av flere typer vitaminer, for eksempel vitamin E. Vitamin E er viktig for å gi huden nødvendig med næring og fukt. Ved å ha et moderat inntak av grønn te, kan det dermed bidra til å gi huden fuktighet, noe som igjen vil få den til å se både friskere og freshere ut.

Fremmer grønn te vekttap?

Det er en velkjent teori at grønn te er en av de aller sunneste drikkene man får tak i. Det er mange studier som også kan vise til en sammenheng mellom grønn te og vektreduksjon. Grunnen til dette kommer av at teen bidrar til at kroppens metabolisme blir mer effektiv. Teens naturlige innhold av både koffein og katekin, kan også resultere i en økt hastighet på metabolismen, som fremmer vekttap.

Ketakin virker ved å bryte ned overflødig fett og både katekin og koffein er med på å øke mengden med energi som vi bruker i løpet av en dag. Studier har vist at omtrent 2-3 kopper med grønn te i løpet av en dag er ideelt for å oppnå ideell effekt for å gå ned i vekt. Nøyaktig vor mye man burde drikke for at teen skal være mest mulig effektiv, vil variere fra person til person, og det vil avhenge av hvert individs metabolisme.

Grønn te i seg selv er ikke effektivt nok i seg selv for å gå ned i vekt. Det bør drikkes sammen med enten trening eller diett, for å få en mer effektiv vektreduksjon. Regelmessig med trening kombinert med et sunt kosthold regnes som den sunneste og mest effektive måten å gå ned i vekt på.

Kilde: https://harney.no/product-category/gronn-te/