Vikingklær – Nostalgi og mote i en flott miks

Vikingklær – Nostalgi og mote i en flott miks

Nordmenn bærer på mye stolthet over det å være norsk. Vi elsker vår egen kultur, og deler gjerne vår begeistring for denne. Allikevel, bortsett fra 17. Mai og andre helligdager med signifikans for norsk natur, så er det rimelig sjeldent at nordmenn bryr seg om stort mer enn utenlandsk kultur.

Disse kulturene har sakte men sikkert utfordret våre tradisjonelle matretter, underholdning, og ikke minst klær. Sistnevnte er kanskje spesielt viktig, da våre klær sier noe helt klart om hvem vi er. Nordmenn som da bærer klær med et utenlandsk preg, eller det industrielle preget de fleste klær bærer preg av, går glipp av muligheten til å hedre egen kultur.

Vikingklær i bryllup

Det finnes nemlig mange gode eksempler der ute på flotte vikingklær i forskjellige plagg, farger, og ikke minst former. Dette er langt i fra klær som kun kan benyttes for vikingfestivaler, selv om det naturligvis er en nyttig bruk, for disse klærne kan du også fronte i hverdagen om du skulle ønske å skille deg ut fra mengden.

Vikingklær karakteristikker

Vikingklær karakteriseres ved bruken av naturlige materialer. Den mengden plast og kjemikalier vi bruker den dag i dag var simpelthen ikke tilgjengelig for vikingene. I stedet dro de nytte av naturens råmaterialer, slik som ull, lin, og dyreskinn. Blant de fleste replikaer av vikingklær, så finner en for det meste klær i 100% ull.

En artig fakta om vikingklær er at vi faktisk vet fint lite om disse. Det er fordi vikingene hverken tegnet eller skrev stort om de. De klærne vi har fått fatt på er i graver som vi nordmenn har funnet rundt omkring i landet.

Allikevel vet vi en god del om klærne fra disse gravene. Fargemotivene som gikk igjen var blant annet gul, lilla, rød, og ikke minst den rojale blåfargen. Selv om vikingene neppe var veldig motebevisste, så gikk de riktignok rundt i farger av forskjellige klær og former.

Menn bar som oftest tunikaer og bukser, mens kvinnene kledde seg opp i kjoler. I tillegg ville antrekket bli supplementert av belter, brosjer, og ikke minst hodeplagg. Igjen, selv om mote ikke var noe sentralt tema på den tiden, så var det liten tvil om at vikingene så veldig stilige ut.

Vikinger på båt

Er vikingklær populært i dag?

Vikingklær er populært over hele verden, både i form av festivaler, Halloween feiring, underholdning som TV-serier og filmer, og faktisk også blant vanlige folk innimellom. Vi ser stadig her i Norge at festivaler blir arrangert der folk kler seg opp i flotte vikingklær for å fremme vår kulturarv.

Også under Halloween feiringen dukker våre tradisjoner opp. Selv om pirat, politimann, og mange andre vågale yrker er populære, så skal det godt gjøres å argumentere mot et kulere kostyme enn en vikingdrakt! Selv om disse dog riktignok sjeldent er nøyaktige, da for eksempel vikingene ikke hadde horn som stakk ut av hjelmene sine.

I TV-serier som Vikings, ikke overraskende, ser vi naturligvis også flotte vikingklær. Andre TV-serier, filmer, tegneserier, og mer portretterer også vikinger. Få kulturer får faktisk mer eksponering enn vikingene i pop-kulturen, og her frontes selvfølgelig også klærne til stadighet.

Norsk vikingby og vikingfestivaler med vikingklær

I Gudvangen i Norge ble Norges største vikingby opprettet tilbake i 2017. Her hadde det i mange år vært en tradisjon for et vikingmarked, der folk blant annet kunne kjøpe tradisjonelle vikingklær. Festivalen som foregikk her frontet også flere individer som kledde seg i tradisjonelle vikingklær i en periode på 5 dager.

Avaldsnes avholder også en årlig vikingfestival, der du og dine kan få et innblikk i vikingenes kultur. Aktiviteter som håndverk, matlaging, musikk, og mye mer kan sees her. Du kan også her få et godt innblikk i hvordan vikingene kledde seg i sine tradisjonelle klær.

Vikinger i Norge

Sist men ikke minst kan du årlig nyte Giskespelet. Skuespillet som foregår på den lille øya Giske utenfor Ålesund har med seg rundt 200 aktører årlig. Ønsker du virkelig et innblikk i vikingklærne som ble båret tilbake den gangen, så kan du se et bredt spenn av disse her.

Hvor kan jeg kjøpe vikingklær?

Internettet har åpnet opp for et bredt spenn av nisjenettbutikker innenfor alle mulige typer sjangre. Dette inkluderer også vikingklær, der det finnes flere nettbutikker både nasjonalt og internasjonalt som tilbyr forskjellige alternativer til de ellers ganske strømlinjeformede klærne folk flest kler seg med.

Vikingene kledde seg på en helt unik måte, som forøvrig også var meget standhaftig mot det kalde klimaet, slik at disse klærne for eksempel kan være et godt substitutt til den ellers kjedelige dunjakka. Det finnes også finklær som du kan kjøpe fra nettbutikker med vikingklær til salgs.

Du kan selvfølgelig også kjøpe vikingklær på de ovennevnte festivalene og andre arrangementer relatert til vikingtiden. Utvalget vil derimot ikke være det samme som på nettbutikker som www.klesarven.no, og ønsker du et enda bedre utvalg av vikingklær, så kan det være lurt å også se internasjonalt.

Er vikingklær dyre?

Vikingklær er som nevnt laget av ull, lin, og dyreskinn først og fremst. Det er nok dog ull som vil dominere de fleste plagg du kjøper av vikingklær den dag i dag. Ull er et fantastisk materiale for å holde på varmen, og holder en høy kvalitet. Det bidrar derimot til en høyere engangspris enn klær produsert med plast og kjemikalier i fabrikker.

Vikinger som kjemper

Selv om sistnevnte er rimeligere, så må du derimot ikke glemme at vikingklær og andre klær i ull vil holde mye lengre, og dermed spare deg for store beløp i lengden. Dessuten trenger du ikke en hel garderobe med vikingklær. Et godt tips er å kjøpe et par plagg, og deretter se om du er komfortabel i disse.

Kjøp vikingklær og dykk inn i norsk kultur!

Vikingklær er en helt essensiell del av vikingenes kultur. I den grad vikingene er en viktig del av vår historie, så utgjør deres eldgamle klesplagg dermed også en del av vår kulturarv. Kjøper du et par vikingklær i dag, så kan du gjøre et aldri så lite dykk inn i norsk kultur. Du er her helt garantert å få mange gode komplimenter!